Raskausaikana hierontaan?

Raskausaika on valtava kokonaisvaltainen muutos keholle. Hormonaaliset tekijät, sidekudosten ja painopisteen muutokset, kehon reagointi raskauteen sekä uuteen elämäntilanteeseen valmistautuminen ovat isoja muutoksia, joiden kanssa kehon on opittava toimimaan hyvin nopealla aikataululla. Tuki- ja liikuntaelimistö ovat ison koetuksen alla ja on hyvin yleistä, että keho kuormittuu ja oireita alkaa ilmaantua. Sanotaan, että äidin hyvinvointi heijastuu suoraan vauvaan ja siksi hierontaa suositellaan yhdeksi keinoksi lisätä hyvinvointia raskausaikana.

Raskaus ei ole este hieronnalle, vaan voit käydä hieronnassa raskauden missä vaiheessa tahansa. Osa haluaa pelata varman päälle ja välttää kaikkea ylimääräistä riskiä ensimmäisen 12 viikon ajan, mutta mikään ei ole esteenä hieronnalle näidenkään viikkojen aikana. Mikäli raskauteesi liittyy joitain riskitekijöitä (monikkoraskaus, istukan toimintahäiriöt, vuotohäiriöt yms.) suosittelemme varmistamaan asia sinua hoitavalta lääkäriltä.

Kehon rentoutuessa äidin olo helpottuu ja vauvankin on mukavampi olla. Etenkin lantion alue joutuu kovalle rasitukselle loppuraskautta kohden ja silloin tälle alueelle olisikin hyvä suoda rentoutusta ja lepoa. Raskausaikana hieronta ei poikkea tavallisesta hoidosta muutoin kuin hieronta-asentojen osalta. Alkuraskaudesta hieronta onnistuu vielä vatsallaan, mutta vatsan alkaessa kasvaa, toteutetaan hieronta kylkimakuulta tai istuen. Käytämme hyvän asennon löytymiseen apuna vartalotyynyä ja erillistä päätukea. Asennot toki vaikuttavat siihen, miten monipuolista käsittelyä keholle voidaan tarjota niin, että hieronta on miellyttävää ja meidän työergonomia pysyy kelvollisena.

Lue lisää hoitotapahtumasta raskausajan hieronta -sivulta.