Tietoisku fascioista

Fascia on sidekudoskalvoa, joka ympäröi kehoamme kuin kelmu. Fascian tarkoitus on mm. linkittää lihaksemme toisiinsa ja siirtää voimaa lihaksien välillä. Fasciat koostuvat kalvokerroksista, jotka liukuvat toisiaan vasten. Kalvokerrosten välissä on hyaluronihappoa, joka optimaalisessa tilassa on nestemäistä ja mahdollistaa kalvojen liukumisen toisiaan vasten. Jännittyneenä neste muuttuu geelimäiseksi ja liike estyy tai vaikeutuu. Geelimäiset rihmastot siis ikäänkuin tartuttavat kalvokerrokset toisiinsa ja liittävät ihon ja alla olevat lihakset mukaan jännitykseen. Kalvorakenteet eivät veny venytyksissä, vaan ne tarvitsevat aina liikettä, jotta niiden normaali liikkuvuus saadaan palautettua.

Kehomme nestetasapaino vaikuttaa suoraan lihaskalvoihin ja lihaksiin. Mikäli meillä on nestevajetta, käyttää keho ensimmäisenä kaiken ylimääräisen nesteen lihaksista ja lihaskalvoista, jotta sitä on riittävästi ruuansulatukselle ja aivoille. Hyaluronihapon määrä korreloi suoraan kehomme nestemäärän kanssa ja kuivuessaan lihaskalvot eivät pääse liukumaan toisiaan vasten ja kiinnikkeitä alkaa syntyä. Hieronta lisää nesteiden kiertoa, mikä parantaa puolestaan aineenvaihduntaa. Onkin tärkeä muistaa riittävä nesteytys käsittelyn jälkeen, jotta vältytään nestehukalta ja käsittelyn hyöty saadaan maksimoitua. Joskus pelkästään riittävä nesteiden tankkaus ja kevyt liikkuminen saattavat suoraan vähentää lihasjännityksiä tai poistaa joitakin oireita kuten päänsärkyä.

Fascian jännitykset voivat aiheuttaa epämääräisiä kiputiloja, tiettyjen alueiden jännittymistä, särkyjä, liikkuvuuden rajoitteita, asentovirheitä ja jopa erilaisia iho-oireita. Fasciat muodostavat isoja ketjuja ja jännitykset voivat joskus olla laajemmalla, eikä pelkästään paikallisesti oireilevalla alueella.

Me käsittelemme fascioita osana hierontahoitojamme. Käsittely toteutetaan fascia-rautojen avulla tai käsin kuivahierontana klassisen hieronnan otteilla. Usein myös lihaskalvokerrosten alla olevat lihakset jännittyvät, jolloin monipuolisella käsittelyllä saadaan poistettua lihaksistossa olevia jännityksiä sekä kiinnikkeitä lihaskalvojen väliltä. Itsehoitona fasciaa saadaan vapautettua liikkeen lisäksi myös esim. hierontarullien ja pallojen avulla.

Fascia-raudoilla tai käsin toteutettu käsittely voi olla melko kevyttä ja miellyttävän tuntuista. Joskus käsittelyyn saattaa kuulua kireyden tunnetta, nipistelyä tai kutinaa, mikä voi kertoa siitä, että kalvokerrosten välillä on kiinnikerihmastoja. Syvän fascian käsittely voi puolestaan tuntua voimakkaalta ja napakalta.

Lue lisää hoitotapahtumasta fascia-käsittely -sivulta.