Vaivaako purentalihakset?

Purentalihakset ovat ehkä hieman tuntematon aihealue, mutta silti yllättävän moni kärsii purentalihasten aiheuttamista oireista. Monelle tuleekin täytenä yllätyksenä, että jopa vuosia kestäneet oireet saattavat piillä kireissä purentalihaksissa. Hieronta Rytmillä Tiia on kouluttautunut erikseen purentalihasten käsittelyyn.

Tyypillisiä purentalihasten aiheuttamia oireita ovat mm. päänsäryt, huimaus, niskan ja hartiaseudun jännitys, kasvojen alueen oireet, korvaoireet, tukkoisuus, palan tunne kurkussa, hampaiden arkuus, leukanivelen naksuminen ja lievät näkemisen häiriöt.

Moni ajattelee purennan liittyvän vain hampaiden narskutteluun tai yhteenpuremiseen, mutta purenta vaikuttaa yllättävän paljon myös tuki- ja liikuntaelimistön hyvinvointiin. Purentarefleksi aktivoituu usein öisin, jolloin puremme staattisesti hampaita yhteen tai narskuttelemme hampaita vastakkain. Tämä jännittää kasvojen, niskan ja kaulan alueen lihaksia, mikä voi aiheuttaa yllämainittuja oireita. 

Pureminen on vahvimmilllaan yöaikaan, jolloin hampaiden väliin muodostuva voima voi olla jopa 900kg. Tämä on todella kova rasitus niin hampaille kuin purentaan liittyville lihaksille. Huomattavan suuri osa bruksaajista puree hampaita yhteen myös päivällä. Päiväsaikaan pureminen ei ole niin voimakasta, mutta jatkuva jännitys lihaksistossa pitkittää oireita.

Niska-hartiaseudun jännitykset provosoivat niskan ja purennan alueen jännittymistä ja ne pahentavat myös purentalihasten oireita. Monesti onkin hyvä ensin kartoittaa kokonaistilanne selän, hartian, niskan ja purennan osalta, jotta osaamme erotella mitkä näistä alueista eniten aiheuttavat oireita. 

Purentalihasoireiden hoito on hyvin yksilöllistä ja usein paras hoitotulos saadaan aikaiseksi purentakiskon, purentalihaskäsittelyiden sekä oman kehonhuollon avulla. Joissain tapauksissa myös purentalihaksiin suunnatut laser- tai botox-hoidot auttavat merkittävästi alueen jännityksien hoidossa. Erilaiset purentavirheet altistavat jännityksille, mutta hyvällä lihashuollolla voimme minimoida  puhtaasti lihasten aiheuttamia oireita. Monissa tapauksissa on hyvä, että hierontojen rinnalla on hyvä hoitosuhde myös hammaslääkäriin, jonka kanssa katsotaan kuntoon mm. purentakiskon tarve ja muu suun ja leukanivelen terveystila. Purentalihaskäsittelyihin voi kuitenkin tulla myös ilman hammaslääkärin suositusta tai epäilyä purentaongelmista.

Hieronnan aikana käyn läpi kattavasti kunkin asiakkaan oireet, lihaksiin kohdistuvaa kuormistusta sekä mahdollisia elämän muutosten tai traumojen vaikutuksia alueella. Hoidossa sovellan klassista hierontaa, mobilisaatiota ja fascia-käsittelyä. Käsittelen purentalihakset pinnallisesti sekä suun sisäpuolelta. 

Purentalihakset reagoivat kokemani mukaan nopeasti hoitoihin. Usein jo ensimmäiselllä käsittelykerralla saadaan jotain merkkejä siitä, miten käsittely vaikuttaa tilanteeseen. Moni huomaa suun alueen rentoutumisen heti käsittelyn jälkeen. Purentalihaksisto on kuitenkin herkkä stressille ja niska-hartiaseudun jännityksille ja siksi yksilöllinen käsittelyrytmi ja sopivien hoitomuotojen löytyminen vaatii usein muutamia käsittelykertoja. 

Neuvon asiakkailleni aina tilanteeseen sopivia venytyksiä ja harjoituksia tehokkaaseen itsehoitoon. Toivon, että pystyn selventämään asiakkaille sen, mitkä tekijät vaikuttavat jännityksiin eniten ja miten jokainen voi itse helpottaa tilannetta.

Lue lisää hoitotapahtumasta purentalihasten hieronta -sivulta.